Безброј делова чине аутомобил, укључујући механичке компоненте до електричних чипсета. Данашњи аутомобили су опремљени мноштвом контролних модула који вам омогућавају интеракцију са својим аутомобилом и вожњу њиме. Као и сваки електронски уређај, унутра је уграђен систем. Без ЕЦУ-а, ваш аутомобил би био само утег за папир. Исто тако, промена може променити начин на који ваш аутомобил вози.

Од веће ефикасности горива до више коњских снага, ево више о подешавању ЕЦУ-а.

Шта је ЕЦУ?

ЕЦУ је акроним за “управљачка јединица мотора”.

Као што име наговештава, то је у суштини оно што аутомобили користе за функционисање. У рачунарском смислу, ово је ваша матична плоча, кроз коју пролазе све компоненте и без које не могу да функционишу. Исто тако, возило се састоји од многих контролних модула који се враћају до ЕЦУ-а. Неколико ствари којима управља ЕЦУ су пуњење горива, тајминг и АФР (однос ваздушног горива). Без подешавања ових основних ствари, мотор неће радити исправно.

На аутомобиле такође утиче глобална несташица чипова, што доводи до заустављене производње и апсурдних цена.

Шта је подешавање ЕЦУ-а?
Подешавање ЕЦУ-а је веома слично оверклокавању рачунарског хардвера. У оба сценарија, покушавате да оптимизујете свој хардвер на најбољи могући начин. Пошто се обично пригушују из кутије, постоје параметри које можете променити за боље перформансе. Слично томе, аутомобили се искључују ради емисија, поузданости и безбедности.

Кроз подешавање ЕЦУ-а, можете оптимизовати свој аутомобил тако што ћете га учинити ефикаснијим или снажнијим. ЕЦУ мелодије су намењене свим корисницима, јер могу бити за возила у потпуности или за потпуно изграђене тркачке аутомобиле.

Постоје две врсте мелодија: ОТС (готове) и прилагођене мелодије. ОТС мелодије су категорисане у „фазе“, мада, у великој шеми ствари, то не значи ништа. Уместо тога, има за циљ да разликује различите нивое снаге и различите хардверске захтеве за њихово покретање. Пошто једна величина не одговара свима, ОТС мелодије нису толико ефикасне колико прилагођене мелодије могу бити.

Слично као што можете да промените напон и брзину такта за ваш ЦПУ, можете променити колико горива или времена добија ваш мотор.

Са савршеном комбинацијом, ово ће дати више снаге и или бољу економичност горива. Подешавање ЕЦУ-а мења подешавање горива у вашем возилу и време паљења, што је само по себи још један концепт. Време паљења је када се ваша свјећица пали у односу на то када је клип вашег мотора ТДЦ (горњи мртви центар) и дозирање горива је оно што инсинуира: пуњење горива.

Још један аспект који остаје кључан у сваком мотору са унутрашњим сагоревањем је пуњење горива. Подешавање горива је фино подешено са табелама које одређују колико горива мотор добија на основу положаја лептира за гас и броја обртаја у минути. Ова табела обезбеђује да мотор добије одговарајуће гориво у било ком датом опсегу обртаја. Ова табела за пуњење горива може се променити тако да буде штедљивија или снажнија, остављајући избор на кориснику.

Традиционално, да бисте примили мелодију, вашем аутомобилу је био потребан динаметар или “дино”, што се показало незгодним за неке јер не постоје увек локалне продавнице специјализоване за овај посао. Данас, механичар може да активира аутоматско подешавање вашег аутомобила на вашем прилазу кроз ваш ОБД-ИИ порт. Софтвер за подешавање је обично ексклузиван за Виндовс оперативне системе, иако је уз помоћ виртуелних машина способан скоро сваки уређај.

За и против подешавања ЕЦУ-а

Као и сваки сценарио, тунинг ЕЦУ има предности и недостатке. Упркос свим предностима које се могу добити од подешавања ЕЦУ-а, оно има својих недостатака. У зависности од особе, недостаци могу бити вредни потенцијалних користи.

Прос
Слично оверклокавању вашег рачунара, најприметнија разлика су перформансе. Једноставан ЕЦУ блиц може дати приметну количину енергије, слично ономе како оверклок вашег ЦПУ-а може драстично побољшати ваше рачунарско искуство.

ЕЦУ подешавања оптимизују рад вашег мотора, дајући већу ефикасност и снагу. Мелодије се такође могу модификовати да користе различите врсте горива, као што је флек-фуел или Е85. Слично, ТЦУ (модули за контролу преноса) такође се могу подесити да брже мењају. Ово је више за апликације са перформансама, али опција постоји.

ЕЦУ мелодије се обично траже за оне који поседују аутомобиле са принудном индукцијом, као што су турбо пуњачи и компресори, јер имају највише користи. Са додатним коњским снагама и обртним моментом, имали сте ново искуство вожње. Ово не треба занемарити моторе са природним усисавањем (НА), јер и они могу искористити предности финог подешавања.

Цонс
Све има своју цену, па тако и подешавање ЕЦУ-а. Иако ће ово учинити да ваш аутомобил ради боље и брже, повећава оптерећење на погон и компоненте мотора вашег аутомобила. Када је ваш мотор дизајниран, његове компоненте нису биле предвиђене за додатне коњске снаге или обртни момент. Због тога, гаранција коју имате код заступника више неће бити активна.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *