Пронашли сте нијансу која недостаје која ће подићи вашу дигиталну уметност, тачну нијансу коју ћете користити као боју позадине на вашем личном сајту или одличну пастелно зелену за вашу РГБ осветљену тастатуру. Тамо је, на вашем екрану, на слици на коју сте случајно налетели. Али шта сад?

Да бисте користили ту боју, биће вам потребан њен код боје, а најбољи начин да то пронађете је помоћу „бирача боја“. Срећом, бесплатни Виндовс ПоверТоис долазе са таквим алатом. Дакле, хајде да видимо како га можете користити за преузимање кодова боја са било чега што је приказано на екрану.

Шта је ПоверТоис?
ПоверТоис је био компилација програма који су првобитно објављени за Виндовс 95. Били су први у томе, како би данашњи играчи рекли, ПоверТоис је био еквивалент првог садржаја за преузимање (скраћено ДЛЦ) објављеног за оперативни систем!

Од тада су објављене различите верзије ПоверТоис-а за скоро све верзије Виндовс-а. Међутим, на крају је пројекат избледео у мраку све док Мицрософт није одлучио да га оживи за Виндовс 10 и пусти изворни код ПоверТоис на Гитхуб-у.

Можете сазнати више о томе шта можете да урадите са овом фантастичном алатком у нашем опсежном водичу о томе како да урадите више са Виндовс 10 и 11 користећи ПоверТоис.

Можда сте прочитали наш чланак о томе како можете да држите апликације увек на врху и претражујете веб помоћу ПоверТоис-а, али то су само два од многих алата. Још једна корисна мини-апликација у тренутној итерацији ПоверТоис-а је бирач боја, који ћемо користити у овом чланку. Дакле, отворите Мицрософт Сторе, потражите „повертоис“ и инсталирајте га.

Када је ПоверТоис покренут и ради, време је да зароните у његова подешавања да бисте омогућили и конфигурисали укључени бирач боја.

Подешавање основне конфигурације
ПоверТоис је дизајниран да ради у позадини и остаје неактиван док вам не затреба један од његових алата. Доступан је само за Виндовс, али нема разлога да се осећате изостављеним ако користите Мац: већ смо покрили најбоље апликације за бирање боја за Мац у прошлости.

Након инсталирања и покретања ПоверТоис-а, најбоље је да посетите његова подешавања и прилагодите га како бисте били сигурни да ради (и ради) оно што желите.

Испод опције Он/Офф видећете унапред дефинисану пречицу за бирач боја. Да ли је у сукобу са другом пречицом коју већ користите? Промените је тако што ћете кликнути на малу икону оловке са десне стране. Притисните комбинацију тастера коју желите да доделите бирачу боја и кликните на Сачувај.

Док сте овде, погледајте и понашање активације бирача боја. Као што се и очекивало од таквог решења, можете да изаберете боју испод курсора. Али такође можете да прикажете уређивач након што одаберете боју, што омогућава додатна прецизирања.

Теоретски, то је све што вам треба да бисте користили бирач боја. Можете затворити прозор Подешавања и притиснути пречицу коју сте дефинисали да бисте „одабрали“ било коју боју са било чега на екрану. Затим га користите са нашим водичем о томе како да креирате прилагођене палете боја у Адобе Пхотосхоп-у, или када правите РГБ ЛЕД светла да приказују „уради сам“ боје као што смо видели овде.

Ако сте међу пуристима и графичарима који би желели још већу контролу, сачекајте! Има више!

Рад са форматима боја

РГБ и ЦМИК су можда два најпопуларнија формата боја, али далеко од тога да су једини.

РГБ се првенствено користи за дигитални садржај, као што су ЈПЕГ слике или графика за игре. Под РГБ, свака боја се састоји од појединачних вредности три одвојене примарне боје, црвене, зелене и плаве; отуда и назив.

ЦМИК је распрострањенији у штампи, али уместо једноставнијег црвено-зелено-плавог модела, његови састојци „рецепта у боји” су цијан, магента, жута и црна.

Када се ради стриктно у дигиталном домену, ХЕКС кодови су популарнији. Они раде на исти начин као РГБ, али користе другачију скалу и синтаксу за вредности боја.

РГБ додељује вредност од 0 до 255 свакој од три основне боје, црвеној, зеленој и плавој.

Насупрот томе, ХЕКС кодови користе 00 као минималну вредност и ФФ као максималну. Скала иде од 0 до 9, након чега следи А до Ф по абецедном реду. Дакле, ХЕКС код од 00ФФ00 је еквивалентан 0, 255, 0 РГБ коду, и оба се преводе као “пуна зелена, нула црвена и плава”.

Бирач боја у ПоверТоис-у подржава преко десетак таквих формата боја, али нису сви подразумевано омогућени. И док их све можете омогућити, зашто компликовати прозор едитора Цолор Пицкер-а сувишним информацијама које никада нећете користити?

Стога је најбоље омогућити само оне који су најбољи за ваше посебне потребе. Померите се надоле кроз прозор подешавања бирача боја и видећете опцију за подразумевани формат боја.

Подесите ово на тип кодирања боја који најчешће користите. Ако већину времена проводите у апликацијама као што су Пхотосхоп и Иллустратор, то би вероватно били РГБ, ЦМИК или ХСВ. Ако радите са Инксцапе-ом, ГИМП-ом или пишете ЦСС за „стилизирање” веб садржаја, ХЕКС, ХСЛ или РГБ би могли бити бољи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *