Иако је покушај кувања можда већи изазов него што се налазите, кување може бити посебно тешко за људе који живе са дијабетесом. На крају крајева, ова болест — било да је тип 1, тип 2 или чак гестацијски дијабетес — често има строга ограничења у исхрани.

Ове нутритивне потребе могу учинити кување невероватно тешким.

Срећом, многи дијабетичари су одлучили да преузму ствари у своје руке креирајући веб странице, туторијале, књиге, па чак и апликације дизајниране да усмере некога када кувају са дијабетичарима. Ево неких од бољих.

Веб локације за кување прилагођено дијабетесу

Следе најбољи ресурси засновани на вебу за рецепте погодне за дијабетес.

1. АллРеципес

АллРеципес—већ популаран и широко коришћен извор за кување на мрежи за почетнике који траже рецепте и предлоге оброка—има посебан одељак за особе са дијабетесом.

Као и код остатка сајта, планови оброка, рецепти и додатни савети које дају корисници који су сами испробали рецепте су одличног квалитета, са обиљем рецепата прилагођених различитим непцима. Након регистрације бесплатног налога на сајту, можете да сачувате своје омиљене рецепте да бисте их поново пронашли са лакоћом.

2. Диабетиц Фоодие

Ову веб страницу је основала Схелби Киннаирд, којој је 1999. године дијагностикован дијабетес типа 2. За гурмане који намеравају да се фокусирају на исхрану са ниским садржајем угљених хидрата и мало натријума без компромиса у погледу укуса, Диабетиц Фоодие ће бити одличан ресурс.

Веб страница има два главна одељка: Рецепти и Посебне дијете. Одељак Рецепти обухвата све, од салата и главних јела до десерта, тако да вам никада неће понестати опција за здраву исхрану. Други одељак се фокусира на безглутенске и веганске опције. Сви рецепти прате смернице које је поставило Америчко удружење за дијабетес.

3. Дијабетичар гурман

Диабетиц Гоурмет Магазин садржи рецепте за предјела, доручке, па чак и хлеб и мафине, који су обично забрањени за многе пацијенте са дијабетесом.

Можете креирати налог на веб локацији и сачувати рецепте које волите у Кутији за рецепте за касније. Поред тога, веб локација има одељак који пружа видео записе рецепата, планирања оброка и уобичајених здравствених стања повезаних са дијабетесом.

4. Америчко удружење за дијабетес
Осим ових, Америчко удружење за дијабетес води веб страницу која садржи невероватно здраве и укусне рецепте за све врсте пацијената. Вегетаријанци, будзетски свјесни, гурмани и заузети пацијенти са дијабетесом могу пронаћи рецепте који су прилагођени њиховим ситуацијама. Рецепти без глутена су такође доступни на веб страници.

Апликације за кување погодно за дијабетес
И Апп Сторе и Гоогле Плаи продавница имају низ апликација за кување прилагођене дијабетичарима које можете користити за прављење и чување рецепата. Испод су неке од најбољих опција за преузимање на свој мобилни уређај.

1. Рецепти за дијабетичаре и трагач

Рецепти за дијабетичаре, доступни бесплатно у Гоогле Плаи продавници, садрже и писане и видео рецепте за пацијенте са дијабетесом. Можете преузети рецепте да бисте их касније погледали, али ако изаберете рецепте које желите да испробате у апликацији, апликација ће аутоматски генерисати листу за куповину за вас. Да бисте пратили унос глукозе, можете користити и уграђени бројач угљених хидрата.

Рецепти за дијабетичаре, доступни бесплатно у Гоогле Плаи продавници, садрже и писане и видео рецепте за пацијенте са дијабетесом. Можете преузети рецепте да бисте их касније погледали, али ако изаберете рецепте које желите да испробате у апликацији, апликација ће аутоматски генерисати листу за куповину за вас. Да бисте пратили унос глукозе, можете користити и уграђени бројач угљених хидрата.

Кувар за дијабетес у Апп Сторе-у укључује рецепте које деле домаћи кувари. Поред тражења рецепата, можете да отпремите своје и поделите их са пријатељима или са јавношћу. Штавише, поред уобичајених рецепата, апликација такође садржи доста сезонских рецепата за Ноћ вештица, Дан захвалности и божићне вечере.

3. 100+ рецепата за дијабетичаре

Коначно, постоји више од 100 дијабетичких рецепата који, као што име говори, садрже више од 100 дијабетичких рецепата. Апликација за рецепт пружа информације о исхрани и можете да правите белешке за каснију употребу у апликацији. Поред тога, рецепте можете поделити са својим пријатељима на друштвеним мрежама.

Савети за кување за дијабетичаре

Можда дође ноћ када немате при руци рецепт за праћење. Можда једноставно морате нешто да смислите користећи све шансе и циљеве које имате на располагању. У овом случају, покушај да останете наклоњени дијабетесу може бити изазов.

Али уз неколико савета, лакше је него што многи мисле.

Највећи приоритет при кувању за некога са дијабетесом је што је могуће више минимизирати потрошњу једноставних угљених хидрата, натријума и шећера. Избегавајте прерађено месо, попут деликатесног меса, шунке или виршле.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *