Мрежне грешке нису ништа ново за искусне Виндовс кориснике и могу бити узроковане бројним разлозима. Један специфичан проблем који се појављује када корисници покушају да пренесу велике датотеке са другог уређаја или сервера је порука о грешци „Догодила се неочекивана мрежна грешка“. Ово је обично узроковано превише заштитним антивирусним програмом, оштећеном услугом Виндовс Сеарцх и недоследностима у систему.

Иако порука о грешци каже да постоји проблем са мрежом, једноставно провера ваше Ви-Фи везе неће успети. Хајде да видимо како да решимо овај проблем помоћу услужних програма који су већ присутни у вашем оперативном систему Виндовс.

1. Онемогућите Антивирус и Виндовс Дефендер
Ако не можете да пренесете велике датотеке са свог мрежног драјвера на рачунар на лаптоп, прво што треба да урадите је да привремено онемогућите безбедносне програме које користите на свом систему. То је зато што док безбедносни програми штите ваш систем од претњи, постоје случајеви када лажно класификују легитимне процесе као штетне, ометајући њихово функционисање.

Овим методом ћемо онемогућити антивирусни програм треће стране и заштитни зид Виндовс Дефендер.

1. Како онемогућити антивирусни програм треће стране
Ако користите антивирусни програм треће стране, обично га можете онемогућити тако што ћете десним тастером миша кликнути на његову икону на траци задатака и изабрати опцију Онемогући из контекстног менија.

Ако вам ово не успе, покушајте да покренете програм и потражите опцију Привремено онемогући антивирусни програм. Тачни кораци ће се разликовати за сваки програм, али основни принцип који стоји иза функције онемогућавања остаје исти.

2. Како да онемогућите заштитни зид Виндовс Дефендер-а

Заштитни зид Виндовс Дефендер такође има историју блокирања безбедних процеса као резултат лажних аларма.

2. Проверите формат чврстог диска

Генерално, Виндовс оперативни системи користе два типа система датотека: табелу доделе датотека (ФАТ) и систем датотека нове технологије (НТФС). Ови системи датотека играју кључну улогу у управљању системским дисковима и информацијама које се налазе у њима.

Ако се на свом систему суочавате са кодом грешке 0к8007003Б, препоручујемо вам да проверите форматирање одредишне диск јединице на коју планирате да пренесете датотеке. Ако диск јединица подржава формат ФАТ32, онда не можете преносити појединачне датотеке веће од 4 ГБ. Сваки покушај да се то уради вероватно ће довести до пада.

3. Онемогућите услугу Виндовс претраге

Овај метод можда звучи нерелевантно, али било је случајева у којима су корисници могли да реше проблем једноставним онемогућавањем услуге Виндовс Сеарцх. Према нашем истраживању, процес ове услуге се понекад преклапа са процесом преноса, што доводи до пада.

Решење је у овом случају једноставно, јер све што треба да урадите је да привремено онемогућите услугу Виндовс Сеарцх. Када будете у могућности да успешно пренесете датотеке преко мреже, можете је поново укључити.

Сада можете поново да пренесете потребне датотеке и видите да ли је онемогућавање услуге Виндовс Сеарцх направило разлику.

4. Измените Виндовс регистар

Још једна исправка која је радила за кориснике је преименовање одређеног кључа у уређивачу регистра. Ова исправка се показала ефикасном и за кориснике оперативног система Виндовс 8 и Виндовс 10, па вам препоручујемо да покушате ако вам је пријатно да користите Виндовс Регистри.

Ако ћете наставити са овом методом, важно је да направите резервну копију регистра. То ће вам помоћи да се вратите на тренутно радно стање Регистра у случају да нешто крене наопако. Док сте већ код тога, такође можете омогућити аутоматске резервне копије регистра да бисте уштедели време када се овакав сценарио поново појави у будућности.

Након поновног покретања, проверите да ли сада можете да преносите датотеке без икаквих проблема.

5. Извршите враћање система у претходно стање

Виндовс повремено креира тачке враћања вашег система (обично пре извођења критичних операција), које су у основи снимци радних стања вашег система. Ове тачке враћања су корисне када се суочите са проблемом унутар система и желите да се вратите на претходну тачку у времену када је систем функционисао савршено добро.

Можете покушати да вратите свој систем у претходно радно стање ако сте дошли овако далеко, а да нисте пронашли решење. Међутим, важно је имати на уму да ће враћање система на претходну тачку изгубити све промене које сте направили након креирања тачке враћања. Ово може укључивати промену системских поставки, инсталирање нових апликација итд.

Неочекивана мрежна грешка, сада решена

Мрежне грешке могу бити фрустрирајуће, јер кодови грешака не дају много информација о томе шта би могло да узрокује проблем. Надамо се да ће вам горе поменуте методе помоћи да се решите грешке заувек. Да бисте се клонили таквих проблема у будућности, топло препоручујемо да своје мрежне драјвере стално ажурирате.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *